Film/Tv recensioner

Young Wallander: Killer's Shadow

Den efterlängtade uppföljaren till Young Wallander har äntligen premiär i februari och den går under namnet Young Wallander: Killer's Shadow. Den engelskspråkiga dramaserien med Adam Pålsson i huvudrollen som en ung Kurt Wallander.


Killer's Shadow utspelar sig över sex avsnitt och Wallanders framtid är nu osäker efter att han har lämnat polisstyrkan. En möjlighet att återvända uppstår när en ny chef tar över på enheten för grova brott – Wallander tackar ja när han får chansen att lösa ett till synes enkelt fall.

källa: Filmtopp.se

skrivet av stefan

Beck 44: Rage Room

En månad efter förra filmen handskas Beck-gruppen med ett nytt fall – denna gången ett mer intrikat sådant där flera trådar ska knytas samman. Dels har vi ett inbrott hos en guldsmed, dels har vi det makabra mordet på en 50-årig man, sedan har vi en snårig kärleksintrig mellan Jakob och hemlighetsfulla Cissi. Vad är det som egentligen som händer och vem är det som drar i trådarna?


I det stora hela är detta en bättre Beck-film än Ett nytt liv. Här krävs det mer av skådespelarna, inte minst av Martin Wallström när hans klarsynta Jakob tvingas att famla fram i ett känslomässigt pådrivet dunkel.

Men många av de problem som präglade förra filmen finns fortfarande kvar. Utöver den läckra vinjetten och några enstaka schyssta kameraarbeten, känns det hafsigt producerat, med överflödiga karaktärer och en speltid som skulle ha använts bättre. Det stressas när det borde få ta tid, det går långsamt när det borde finnas mera driv. Förutom filmens bästa scen, som är ett längre samtal mellan Jakob och hans brorsa på kåken.

Det finns två anledningar till att just den scenen fungerar så bra. För det första är dialogen på en helt annan nivå, istället för de typiska fraserna Beck-gruppen brukar bjuda på har den en underbyggd substans, vilket ger skådespelarna en helt annan möjlighet att få visa vad de går för. För det andra finns det en smart twist som gradvis byggs upp under scenens gång – dialogen känns inte bara äkta, den känns avgörande.


Förhoppningsvis fortsätter Beckfilmerna att höja ribban vid nästkommande släpp, då kommer nästa film få en tre i betyg och vem vet vad som kan hända sen? Däremot räcker inte en bra scen och några enstaka, schyssta sekvenser för att släpa Rage Room hela vägen fram till betygstrean.

skrivet av Stefan

5/10

källa: Filmtopp.se


Beck: Ett nytt liv

Efter en cliffhanger som fick fansen att sätta i vrångstrupen är Beck tillbaka hos C More med en ny film. Ett nytt liv må vara titeln, men särskilt nytt är det inte. Ett lik hittas, Beck-gruppen drar sig i håret, en lösning kommer. "En ny dag på jobbet" hade varit ett mer talande namn. Fast vad gör det? Med 40+ filmer i bagaget är det just den rutinmässiga tryggheten publiken önskar av karaktären som Peter Haber lyckats göra till sin egen – trots briljanta företrädare som Carl-Gustaf Lindstedt och Gösta Ekman. Hur som haver. Lite nytt blir det under den disiga Stockholmshimmeln när Valter Skarsgård introduceras i Beck-världen (hans roll sias bli avgörande framöver). Utöver det känns det mest som fan service: Kristofer Hivju återvänder som Steinar, Martin Beck återvänder från sjukan och "Grannen" återvänder till balkongen. Det är tryggt, det är trevligt, men det är också rätt intetsägande. Liket som hittas denna gång tillhör en dansk, homosexuell gangster. Rör det sig om hatbrott? Rör det sig om hämnd? Alexandra Beijer leder sitt betrodda gäng på jakten efter sanningen, men vägen dit är kringelikrokig. Medan de gräver som bäst, får Martin sitta bakom ett skrivbord – något han inte verkar helt nöjd med.

5/10

skrivet av Stefan

källa: Filmtopp.se


Resident Evil: welcome to raccon city

Titel: Resident Evil: Welcome to Raccon City,

Film: Resident Evil Welcome to Raccon City

Regissör: Johannes Roberts

Genrer: Action, Sci-Fi, Mystery, Thriller, Skräck

Betyg: R

I rollerna ser du Avan Jogia, Chad Rook, Donal Logue, Hannah John-Kamen, Kaya Scodelario, Kerstin Plemel, Lily Gao, Marina Mazepa, Nathan Dales, Neal Mcdonough, Robbie Amell, Stephannie Hawkins, Tom Hopper,

I Restendet Evel: Welcome to Raccoon City, en gång i tiden så blomstrande hemmet för läkemedelsjätten Umbrella Corporation, är Raccoon City nu en levadedöd stad i Mellanvästern. Företagets utvandring lämnade staden i sticket åt ödemarken. Med en stor ondska under ytan. När den ondskan släpps lös måste en vara i en grupp för att överleva och samman beta tillsammans för att avslöja hela sanningen bakom Umbrella och begränsa fienderna, samtidigt som de försöker ta sig igenom natten.

Skrivet av Stefan Fischerström