Komedi

RONNY OCH RAGGE SPECIAL EDITION

Ronny och Ragge. Det känns lite löjligt att försöka förklara vilka de är. Det känns som att alla känner till dem, och att Peter Settman numrera gör saker ”så ska det låta”. Fredde Granberg har man sett betydligt mindre av sen, utöver att han regisserat filmen som ”Kommissarie Späck” och Tv serien ”Hem till Midgård”.


Nåja Ronny och Ragge två riktiga raggare som är häftigast i hela byn. Det är i alla fall deras egen åsikt, även om verkligheten kanske är något lite annorlunda. De är ungefär lika intelligenta som två tomma tändsticksaskar och deras sexuella dragningskraft lika stor som självdöd räv med skabb. De bränner runt i sin Fårrd (Ford) och raggar på brudar, köper raggarballar med svängdörr är en (varm korv i bröd), gapar och lever rövare.


Det är nästan lite svårt att förstå hur stort det här var mellan 1991 och 1994. Det kanske inte var så att alla följde serien, ändå så penetrerade deras uttryck och sätt att prata alla i min egen ålder. Än i dag utbrister man olika uttryck ibland och jag har nog inte uttalat ”Ford” på rätt sätt senaste 15 åren.


”Byhåla” nummer ett är (38 min) är från 1991, och består av korta sketcher som spelades in till ungdomsprogrammet Gerilla-Tv Laijv där Peter och Fredde var programledare ihop med Gila Bergqvist. ”Byhåla 2: Tillbaka till Fårrden” är deras första egen tv-serie, och handlar om hur de köper en Ford för att åka till en raggarträff i Pajala.


I ”Byhåla 3: Titta vi Pökar” (är 78 minuter långa) startar killarna ett filmbolag för att ragga Brudar, men hamnar till slut i stället på Gran Canaria där de försöker undvika att bli upptäckta av Bernst-Gunnar. Det är ganska tydligt att killarna fått slut på idéer och det är inte särskilt roligt


Totalt får Ronny och Ragge 5/10 recensionen är skriven av

Stefan fischerström